W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Szczegółowe informacje znajdują się w Polityce Prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie internetowym www.nellfit.pl
Dowiedz się więcej...
Szybko i zdrowo, czyli jak prawidłowo skomponować fit przekąskę
Przez lipiec 19, 2020 0 Komentarz

Szybko i zdrowo, czyli jak prawidłowo skomponować fit przekąskę

Często zastanawiasz się jak prawidłowo powinna wyglądać zdrowa i jednocześnie smaczna przekąska? Nie wiesz, jak łączyć ze sobą produkty, aby posiłek był pełnowartościowy, miał niski indeks glikemiczny, był szybki w przygotowaniu i przede wszystkim zachwycał swoim smakiem? Jeśli tak, przeczytaj do końca nasz wpis i zainspiruj się naszymi pomysłami na kilka słodkich i słonych przekąsek, które bez problemu zabierzesz ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Oto kilku prostych zasad, które pomogą Ci stworzyć idealną Fit Przekąskę:

1. Przygotowując przekąskę bądź posiłek, który zamierzasz zabrać ze sobą w trasę, do pracy lub szkoły, zwróć uwagę na pogodę jaka panuje na zewnątrz oraz w jakiej temperaturze będzie przechowywany Twój posiłek. Jeśli na dworze jest chłodno bądź masz lodówkę samochodową lub lodówkę w pracy, z której możesz korzystać, przechowywanie większości posiłków nie będzie stanowiło dla Ciebie problemu. Natomiast jeśli nie posiadasz takich udogodnień, a na zewnątrz panuje wysoka temperatura pamiętaj, aby w takie dni nie zabierać ze sobą produktów mlecznych, mięsnych i czekoladowych. Dwóch pierwszych należy unikać ze względu na fakt, iż przechowywanie ich w nieodpowiednich warunkach (brak temperatury chłodniczej) skutkuje psuciem się produktu. Natomiast produkty czekoladowe mogą się roztopić.

2. Komponuj posiłki tak, aby charakteryzowały się niskim lub średnim indeksem glikemicznym (IG). Ten punkt jest bardzo ważny nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę bądź insulinooporność, ale także dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowe i prawidłowe nawyki żywieniowe. Niski bądź średni indeks glikemiczny przekąski pozwoli Ci zaspokoić głód na dłużej, dzięki czemu nie będziesz podjadać oraz to co najważniejsze nie doprowadzi do nagłego skoku poziomu glukozy we krwi. Aby obniżyć indeks glikemiczny posiłku pamiętaj, aby posiłek składał się nie tylko z węglowodanów prostych, ale także z białka, zdrowego tłuszczu i błonnika pokarmowego.

3. Przygotowując koktajl owocowy zadbaj o to, aby dodać do niego siemię lniane bądź nasiona chia, które będą źródłem błonnika pokarmowego i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W koktajlach świetnie sprawdzi się także krem z orzechów ziemnych lub laskowychpasta tahini oraz nasz olej do deserów. Jeśli przygotowany koktajl będzie dla Ciebie za mało słodki możesz dosłodzić go odrobiną miodudaktyli lub ksylitolu. W chłodniejsze dni idealnie sprawdzą się koktajle na bazie jogurtu naturalnego, mleka roślinnego bądź kefiru, które będą dodatkowo źródłem pełnowartościowego białka.

4. Najszybszą fit przekąską jaką możesz zabrać ze sobą do pracy/ szkoły lub w podróż to owoc z dodatkiem różnego rodzaju orzechów. Pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi Twój głód, dostarczy witamin, składników mineralnych oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w chrupiących orzechach. O tym, dlaczego warto jeść orzechy pisaliśmy w naszym wcześniejszym wpisie – kliknij tutaj.

5. Zdrowy baton na przekąskę? Oczywiście, że tak! Tylko należy zwrócić uwagę na jego skład. Szukając fit batonów pamiętaj, aby ich skład był bardzo krótki i nie zawierał składników, których nie znasz bądź uznasz, że ich dodatek nie jest konieczny. Chodzi nam tu szczególnie o dodatek cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, glukozowego lub fruktozowego oraz innych niepotrzebnych słodzików. Jeśli baton zawiera barwniki i polepszacze smaku także nie powinien trafić do Twojego koszyka.

          Jak powinien wyglądać zdrowy fit baton?

  • krótki skład,
  • tylko naturalne składniki (suszone bądź liofilizowane owoce, orzechy, pestki, nasiona, wiórki kokosowe, miód/ ksylitol/ erytrytol ewentualnie witamina C [kwas askorbinowy]) i to wszystko, nic więcej nie potrzeba!
  • dodatek zbóż też będzie w porządku o ile w batonie nie będzie dodatku różnego rodzaju syropów cukrowych mających za zadanie skleić składniki razem.


Zdrowe batony z krótkim, prostym i „czystym” składem znajdziesz w naszej ofercie.  Kliknij tutaj, aby się z nimi zapoznać :)


6.    Fit przekąska to nie tylko produkty czy posiłki przygotowywane na słodko. Jako   pożywne II śniadanie lub podwieczorek świetnie sprawdzają się także posiłki przygotowywane na słono. Mogą to być różnego rodzaju sałatki z dressingami na bazie olejów tłoczonych na zimno np. oliwy z oliwek, a także oleju rzepakowego, lnianego czy z ostropestu z dodatkiem pestek słonecznika, dyni, nasion czarnuszki czy orzechów. Prócz sałatek w ramach niskokalorycznej fit przekąski możesz schrupać słupki świeżych warzyw (marchew, papryka, seler naciowy, ogórek) z hummusem lub sosem tzatziki, czy też przygotować tradycyjne kanapki z dużą ilością warzyw.

Jak widzisz przygotowanie zdrowej przekąski nie jest tak bardzo czasochłonne i trudne jak mogło się wydawać. Wystarczy kierować się kilkoma zasadami i zaufać swojej inwencji twórczej. Nie bój się próbować łączyć nowych smaków! W kuchni trzeba eksperymentować!


Na zakończenie mamy dla Ciebie kilka inspiracji/ przepisów na fit przekąskę:

1.    Koktajl bananowo-czekoladowo-orzechowy

Składniki: szklanka napoju roślinnego (np. migdałowego) lub mleka, banan, łyżka kremu orzechowego Nut Nelka.
Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do jednego naczynia i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

2.    Koktajl na bazie owoców leśnych

Składniki: Szklanka mrożonych lub świeżych owoców leśnych, woda mineralna, łyżeczka miodu, nasiona chia lub siemię lniane, pół banana.
Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do jednego naczynia i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

3.    Sałatka z roszponki z serem feta i pomidorkami koktajlowymi z miodowo-musztardowym dressingiem

Składniki: roszponka, pomidorki koktajlowe, feta, pestki słonecznika, nasiona czarnuszki, łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz.
Przygotowanie: Do miseczki bądź lunch box’a przełóż umytą roszponkę, ułóż na niej połówki pomidorków koktajlowych, posyp pokruszonym serem feta, pestkami słonecznika oraz nasionami czarnuszki. W małym słoiczku bądź w kubku wymieszaj wszystkie płynne składniki wraz z musztardą i miodem. Sałatkę polej dressingiem tuż przed podaniem.

4.    Sałatka z serem pleśniowym, gruszką i orzechami włoskimi

Składniki: roszponka, ser z niebieską pleśnią, gruszka, nasiona słonecznika, orzechy włoskie, olej lniany, sól, pieprz.
Przygotowanie: Na talerz bądź do lunch box’a przełóż roszponkę dodaj pokrojoną w plasterki gruszkę i posyp pokruszonym serem pleśniowym. Na koniec całość posyp solą, pieprzem, czarnuszką i nasionami słonecznika oraz polej olejem lnianym.


Życzymy samych smacznych i zdrowych fit przekąsek!

Leave a comment

X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Login with Facebook
X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Register with Facebook
X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Please enter the email address you used to register. You will receive a temporary link to reset your password.