Budyniowe fit ciasto bez pieczenia
Pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu fit ciasto budyniowe bez pieczenia. Możecie dodać ulubione owoce i orzechy. Zamiast cukru użyliśmy ksylitolu, zatem sprawdzi się jako fit przekąska. Również świetne dla aktywnych, bo ma sporo białka, zawartego w orzechach ziemnych.
Składniki:
✔30 g budyniu waniliowego
✔200 ml mleka, może być roślinne
✔3 łyżki ksylitolu
✔120 g płatków owsianych
✔40 g kremu z orzechów ziemnych (tzw. masła z orzechowego)
✔25 g oleju kokosowego
✔jagody goji, ulubione orzechy
Przygotowanie:
➡️ Płatki owsiane zmiksować z olejem i masłem orzechowym, a następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Budyń przygotować według przepisu, lekko przestudzić, wyłożyć na spód ciasta. Przyozdobić orzechami i jagodami goji, a następnie włożyć do lodówki na 1h.
Kilka słów o orzechach ziemnych
Popularne wśród Polaków orzeszki ziemne są cennym składnikiem diety. Stanowią one bardzo dobre źródło kwasu foliowego, magnezu, witaminy E, resweratrolu oraz NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), do których możemy zaliczyć m.in. kwas linolowy (LA).
Dzięki wysokiej zawartości białka oraz błonnika pokarmowego orzechy te idealnie sprawdzą się w diecie osób chcących zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, gdyż zwiększają uczucie sytości. Ponadto, dbanie o odpowiednią podaż błonnika pokarmowego w diecie, skraca czas pasażu jelitowego, zapobiega zaparciom, odżywia florę bakteryjną jelit, reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega występowaniu wielu chorób, w tym nowotworu jelita grubego.
Co ciekawe, wyniki badań sugerują, że włączenie orzeszków ziemnych do diety, może przyczynić się do zmniejszenia poziomu lipoprotein frakcji LDL oraz trójglicerydów we krwi, a co za tym idzie zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Fistaszki znajdą także swoje miejsce w jadłospisach osób zmagających się z insulinoopornością (IO) i cukrzycą typu 2, gdyż ich dodatek pomoże zmniejszyć ładunek glikemiczny (ŁG) posiłku, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości zdrowych tłuszczy i białka.
Leave a comment Anuluj odpowiedź