Nelka naturalne słodycze podczas Smakujemy lato w Nałęczowie – 15 Międzynarodowe Zawody Balonowe
W jeden z sierpniowych weekendów mieliśmy okazję współtworzyć wraz z dietetykami z Poradni Dietetycznej „Na Wagę Zdrowia” z Lublina warsztaty kulinarne i konkurs smaku dla uczestników wydarzenia Smakujemy Lato w Nałęczowie.
Uczestnicy festiwalu prócz podziwiania lotów balonów mieli okazję pogłębić swoją wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania, którego jesteśmy wielkimi zwolennikami. W sobotę i niedzielę, w Parku Zdrojowym w Nałęczowie odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych z wykorzystaniem naszych produktów. Uczestnicy z pomocą dietetyczki samodzielnie przygotowywali zdrowe, domowe desery, koktajle i kanapki (przepisy na kilka z nich znajdziecie na końcu wpisu). Warsztaty oraz bezpłatne konsultacje dietetyczne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśród mieszkańców województwa lubelskiego.
Ostatniego dnia festiwalu dietetycy przygotowali dla odwiedzających test smaku, który przyciągnął nie tylko osoby chętne sprawdzić swój smak, ale także duże grono osób kibicujących. Spośród chętnych wybrano siedmiu dorosłych, którzy ze zawiązanymi oczami sprawdzali swoje kubki smakowe. Uczestnicy mieli do rozpoznania między innymi wędzone tofu, kiełki rzodkiewki, awokado, kapary, napój migdałowy czy limonkę. Walka była zacięta. Zwycięzców konkursu wyłoniono dopiero podczas dogrywki, która sprawdzała tym razem nie smak, a wiedzę uczestników z zakresu zdrowego odżywiania. Nagrodą w konkursie były paczki ze zdrową żywnością, w tym naszą mieszanką studencką i chałwą miodową, oraz vouchery do wykorzystania w Poradni Dietetycznej „Na Wagę Zdrowia”.
Poniżej znajdziecie kilka przepisów na zdrowe przekąski przygotowywane podczas warsztatów kulinarnych.
Koktajl borówkowy z pastą daktylową
Składniki: napój migdałowy bądź mleko, borówki amerykańskie, banan, pasta daktylowa, siemię lniane.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Szybkie i zdrowe śniadanie z musli, orzechami i owocami
Składniki: jogurt naturalny, miód wielokwiatowy, musli, orzechy laskowe, owoce (borówki, pomarańcze, kiwi)
Przygotowanie: Do miseczki wlej jogurt naturalny. Dodaj odrobinę miodu wielokwiatowego i wymieszaj. Następnie wsyp musli i orzechy laskowe. Na końcu dodaj owoce.
Kanapki z twarożkiem i Nut Nelką
Składniki: chleb pełnoziarnisty, twarożek grani, Nut Nelka
Przygotowanie: Kromki chleba posmaruj kremem z orzechów laskowych, miodu i kakao, a następnie ułóż na nich twarożek.
Leave a comment Anuluj odpowiedź