W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Szczegółowe informacje znajdują się w Polityce Prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie internetowym www.nellfit.pl
Dowiedz się więcej...
Sekretne właściwości miodu
Przez listopad 20, 2019 0 Komentarz

Sekretne właściwości miodu

Miód, to naturalny produkt spożywczy, powstający w wyniku pracy wielu małych, ale niezwykle pracowitych pszczół miodnych. Te małe owady podczas zapylania kwiatów zbierają także ich drogocenny nektar. To właśnie z niego po powrocie do ula wytwarzają tak uwielbiany przez wielu z nas słodki, gęsty i zdrowy syrop nazywany miodem. Produkt ten był znany i wykorzystywany przez ludzi już setki tysięcy lat temu. W starożytnym Egipcie miód był jednym z najpopularniejszych składników leków, mimo tego, że nie znano metod hodowli pszczół, a pozyskiwano go z dzikich uli. Starożytni medycy przypisywali mu wiele właściwości leczniczych, w tym przyśpieszenie gojenia ran i owrzodzeń. W dzisiejszych czasach, prócz najbardziej popularnego, czyli domowego wykorzystania miodu, używany jest on także
w wielu zakładach produkcyjnych. Płynne złoto, bo tak też nazywany jest miód, znajdziemy m.in. w produktach spożywczych, kosmetykach oraz niektórych lekach czy suplementach diety.

Myśląc o prozdrowotnych właściwościach miodu, od razu nasuwa się na myśl pytanie: „Jakie składniki o potencjale prozdrowotnym znajdziemy w miodzie?”. Otóż, prócz głównego składnika miodu jakim są cukry proste (glukoza i fruktoza), znajdziemy także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu składniki mineralne (potas, wapń, fosfor, kobalt, miedź, żelazo, mangan oraz sód) oraz witaminę C, niacynę i biotynę nazywaną witaminą piękności. Dzięki swojemu składowi, miód świetnie nadaje się do przygotowania napoju izotonicznego.

Prócz właściwości odżywczych miód wykazuje także działanie bakteriobójcze, o którym mówiono już w starożytności. Niestety, podczas ogrzewania miodu do temperatury powyżej 45°C dochodzi do denaturacji czyli niszczenia struktury białek, w tym enzymów, które odpowiadają za właściwości antybakteryjne. Dlatego pamiętajmy, aby nie poddawać miodu wysokim temperaturom! My tego nie robimy.  Miód w produktach Nelka jest niepodgrzewany (raw) i zachowuje wszystkie swoje właściwości.

Zawarte w miodzie związki fenolowe, do których możemy zaliczyć m.in.: kwercetynę, katechinę i kampeferol odpowiadają za właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe tego produktu. Ich zawartość będzie różniła się w zależności od rodzaju miodu.

Miód to w większości cukry proste, więc co w takim razie z osobami chorymi na cukrzycę, bądź insulinooporność? Z pewnością produkt ten nie może być podstawą diety u tej grupy osób. Należy pamiętać, że w tym przypadku możemy spożywać małe ilości miodu, ale tylko wtedy gdy połączymy go ze źródłem pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczy. Dlatego u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej miód sprawdzi się jako dodatek do pełnoziarnistych kanapek z białym twarogiem czy jogurtu naturalnego z orzechami, siemieniem lnianym i owocami np. grejpfrutem.
Dzięki obecności aminokwasów, kwasów organicznych i składników mineralnych miód wykazuje właściwości nawilżające, dlatego może on stanowić składnik domowych maseczek nawilżających oraz odżywczych peelingów np. do ust.

Podsumowując, miód ma wiele cech prozdrowotnych i jego spożycie może mieć korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym świetnie sprawdzi się w okresach jesienno-zimowych jako produkt zwiększający naszą odporność. Witaminy i minerały zawarte w miodzie pomogą pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na te składniki, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się zdrowym wyglądem skóry, włosów i paznokci.


Bibliografia:
1.    Jagiełło J., Kołeczek E., Horochowska M., Zdrojewicz Z., Głowaczewska A.: Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie. Medycyna Rodzinna, 2018, 21(1): 64-69;
2.    Godlewska M., Świsłocka R.: Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu podlasia. KOSMOS Problemy Nauk Biologicznych, 2015, 64(2): 347-352;
3.    Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A.: Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii. Postępy Fitoterapii, 2018, 19(1): 58-64;

Leave a comment

X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Login with Facebook
X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Register with Facebook
X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Please enter the email address you used to register. You will receive a temporary link to reset your password.