W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb.
Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym.
Szczegółowe informacje znajdują się w Polityce Prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie internetowym www.nellfit.pl
Dowiedz się więcej...
Zero waste – kolejna moda czy troska o wspólne dobro
Przez sierpnia 24, 2020 0 Komentarz

Zero waste – kolejna moda czy troska o wspólne dobro

W ostatnim czasie znacznie wzrosło zainteresowanie wpływem działalności człowieka na stan środowiska i zmiany klimatyczne, których niestety jesteśmy świadkami. Ocieplenie klimatu, pożary, powodzie, wichury to tylko jedne ze skutków działalności człowieka. Ponadto, mimo niedoboru żywności w wielu krajach jej marnowanie jest coraz większym problemem, szczególnie w krajach wysokorozwiniętych.

Jak wynika z raportu FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations – Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) co roku na całym świecie marnujemy około 1,3 miliarda ton żywności. Aby zminimalizować szkody jakie wyrządzamy naszej planecie i ograniczyć niepotrzebne marnowanie żywności powstał trend zero waste, którego hasłem przewodnim jest „nie marnuj, dbaj o środowisko”. Oczywiście głównym założeniem tego stylu życia jest niemarnowanie żywności i wykorzystywanie możliwie wszystkich resztek żywności jakie nam pozostają podczas przygotowywania potraw. Osoby żyjące według idei zero waste starają się także produkować jak najmniej plastiku, który zanieczyszcza gleby i oceany rozkładając się przez tysiące kolejnych lat. Aby uwzględnić wszystkie możliwe środki dbania o żywność i środowisko wyszczególniono 5 głównych zasad, którymi należy się kierować żyjąc zero waste.
Zasada 5R
- refuse (odmawiaj),
- reduce (ograniczaj),
- reuse (wykorzystaj ponownie),
- recycle (recyklinguj),
- rot (kompostuj).

Jak można zauważyć zasady te dotyczą wszystkich aspektów naszego życia codziennego. Możemy interpretować je w różny sposób i dopasowywać je do wielu wykonywanych czynności. Zasada refuse i reduce brzmi zagadkowo i można zastanawiać się czego one tak naprawdę dotyczą. Otóż, jeśli przyjrzymy się lepiej pierwszej zasadzie (refuse) możemy pomyśleć, że chodzi o odmawianie sobie wielu przyjemności, ale jest zupełnie inaczej. Chodzi tu przede wszystkim o przemyślane zakupy. Z pewnością większości z nas, nie raz zdarzyło się kupić kilka niepotrzebnych rzeczy czy ubrań, które niestety wylądowały w koszu. Dlatego będąc na zakupach zadajmy sobie pytanie „czy rzeczywiście tego potrzebuję?”. Natomiast jeśli weźmiemy pod lupę zasadę nr 2 czyli reduce, to oczywiście mamy tu na myśli redukcję marnowania żywności oraz redukcję produkcji plastiku, ale także redukcję tzw. śladu węglowego. Co to oznacza? Otóż, starajmy się kupować produkty pochodzące z naszego kraju lub bezpośrednio od producenta, aby jak najbardziej zmniejszyć drogę jaką transportowany jest dany produkt.

Dlaczego poruszamy ten temat? Chcemy zwiększać świadomość naszych konsumentów nie tylko na temat zdrowego odżywiania, ale także ochrony środowiska, które my jako ludzkość przez ostatnie lata niszczyliśmy. Sami w naszej firmie działamy w myśl zasady zero waste, więc chcemy pokazać, że to nic trudnego!

W jaki sposób nasza firma działa zero waste?

Początkowo zaczynaliśmy od produkcji dobrze Wam znanych zdrowych wersji batonów na bazie orzechów, sezamu, miodu oraz bakalii. Podczas przygotowywania batonów, jako produkt uboczny zaczęliśmy otrzymywać duże ilości oleju. W związku z tym, że nasze procesy technologiczne prowadzone są w niskich temperaturach postanowiliśmy nie marnować tak drogocennego produktu, który otrzymaliśmy przez przypadek. I właśnie w taki sposób powstał nasz olej do deserówolej chałwowy – dwa produkty, które podbiły nie jedno serce i kubki smakowe przyczyniając się do ograniczenia tak poważnego i globalnego problemu jakim jest marnowanie żywności.

Jak wykorzystać resztki żywności?

Myślisz, że wykorzystanie resztek żywności nie jest możliwe i ciężko będzie coś z nich przygotować? Uwierz, to naprawdę nic trudnego! Resztki żywności można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także w ogrodzie czy w domowym SPA. Nie wierzysz? Przekonaj się sam/a:


Fusy pozostałe po parzeniu kawy

  • Możesz wykorzystać je do przygotowania domowego peelingu - przepis i sposób użycia znajdziesz tutaj.
  • Fusy z kawy świetnie sprawdzą się także jako naturalny nawóz do roślin, który dodatkowo pozwoli zaoszczędzić kilka groszy. Wystarczy, że podczas przesadzania roślin wymieszasz fusy z nową ziemią i posadzisz w niej swoją roślinkę. Natomiast jeśli chcesz użyć fusów z kawy w ogrodzie należy na początku je wysuszyć, a następnie rozsypać wokół roślin.

Natka rzodkiewki

  • Z natki rzodkiewki można przygotować pyszne pesto do makaronu. Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować: natki z 1-2 pęczków rzodkiewki, soku z cytryny, parmezanu bądź sera grana padano, podprażonych nasion słonecznika lub orzechów włoskich, oleju rzepakowego, soli i pieprzu. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i rozdrabniamy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie gdyby pesto było za gęste możemy dolać więcej oleju rzepakowego.

Obierki z warzyw (marchew, pietruszka, seler itp.)          

  • Aby wykorzystać obierki z warzyw, należy je umyć lub wypłukać w wodzie, a następnie można je zamrozić „na później” lub przygotować z nich bulion, który posłuży jako baza do przygotowania pysznych zup lub przechowywać go w lodówce, bądź zamrozić.
  • Z obierków ziemniaków można przygotować domowe chipsy. Wystarczy doprawić je solą, papryką, ziołami i oliwą, a następnie piec w piekarniku.



Za dużo ugotowanej kaszy, ziemniaków, makaronu czy ryżu?

  • Z kaszy jaglanej można przygotować na deser pyszny czekoladowo-jaglany budyń z owocami. Jak go przyrządzić? Wystarczy, że do kielicha blendera wsypiesz ugotowane resztki kaszy, wlejesz mleko, jogurt lub napój roślinny dodasz łyżkę lub dwie kakao bądź kremu Nut Nelka oraz pół banana. Całość miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdyby budyń był za mało słodki możesz dodać odrobinę miodu wielokwiatowego. Polecamy gotowy budyń podać z sezonowymi owocami.
  • Z kaszy gryczanej przygotujesz świetne kresowe Hreczniaki, czyli kotleciki gryczano twarogowe. Kaszę mieszamy z serem twarogowym, jajkiem, solą, pieprzem, natką pietruszki i podsmażoną cebulką. Z przygotowanej masy mokrymi rękami formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy. Gotowe!
  • Makaron i ryż idealnie sprawdzą się jako składniki wielu sałatek, które można przygotować jako zdrowy lunch box na następny dzień.
  • Ugotowane i wystudzone ziemniaki można wykorzystać do przygotowania naszych polskich kopytek lub włoskich gnocchi. Można użyć ich także do przygotowania placków z gotowanych ziemniaków, sałatek ziemniaczanych i warzywnych, bądź wykorzystać je do przygotowania zupy.

Warzywa z rosołu

  • Jeśli nie zjadasz ich od razu można wykorzystać je do przygotowania sałatki lub domowego pasztetu.

Czerstwe pieczywo

  • Idealny materiał na grzanki bądź odświeżany chlebek z przepisu babci.
  • Jeśli masz rodzinę bądź znajomych mieszkających na wsi, którzy posiadają kury lub inne zwierzęta możesz zbierać czerstwe pieczywo właśnie dla nich. Nic się w ten sposób nie zmarnuje.

Jak żyć zero waste?

Prócz wykorzystywania resztek żywności, można zadbać o środowisko i naszą planetę także w inny sposób.

  • Używaj toreb wielokrotnego użytku. Wychodząc na zakupy staraj się zabierać ze sobą torbę bawełnianą, która zastąpi Ci jednorazowe torby dostępne w sklepach. Dzięki temu zaoszczędzisz kilka groszy i zadbasz o środowisko.
  • Kupuj do własnego pojemnika. Idąc do sklepu możesz zabrać ze sobą własne pojemniki na żywność. Kupując konkretny produkt poproś sprzedawcę, aby wytarował wagę na twój pojemnik i zważył produkt do niego. W ten sposób ograniczasz zużycie tzw. zrywek czyli cienkich jednorazowych torebek foliowych.
  • Oszczędzaj wodę.

Ciekawostka
Nie możemy doprowadzić do sytuacji jaka miała miejsce w Kapsztadzie – stolicy Republiki Południowej Afryki. Przez trzy długie lata w tym regionie nie było deszczu. Susza doprowadziła do sytuacji, w której wysychały zbiorniki wody, z których ją czerpano. Aby nie dopuścić do „dnia zero” czyli dnia, w którym z kranów przestanie płynąć woda. W związku z tą trudną sytuacją wprowadzono ograniczenie zużycia wody wynoszące 50 litrów na osobę na dzień. Jest to niezwykle mało. Sami się przekonajcie ile wody dziennie zużywacie. Aby to sprawdzić, rano po wstaniu z łóżka spisz stan licznika wody. Czynność tą powtórz tuż przed pójściem spać. Ilość zużytej wody podzielcie na ilość osób w gospodarstwie domowym. Dobra wiadomość jest taka, że w Kapsztadzie znów spadł deszcz jednak ograniczenia wody pozostały, ale tym razem do 70 litrów na osobę na dzień.
a.    Jeśli wstawiasz pranie staraj się maksymalnie zapełnić pralkę.
b.    Podczas mycia zębów zakręcaj wodę.
c.    Długie kąpiele zamień na szybkie prysznice.
d.    Jeśli posiadasz ogród, zbieraj deszczówkę! Następnie wykorzystaj ją do podlewania roślin.
e.    Jeśli używasz zmywarki staraj się zawsze zapełniać ją do końca i używać trybu ECO. Natomiast jeśli myjesz naczynia ręcznie odkręcaj wodę tylko wtedy kiedy jest Ci potrzebna.
f.    Myjąc ręce zmniejsz strumień wody.

  • Jeśli ugotujesz za dużo podziel się z innymi. Jeśli masz za dużo ugotowanego jedzenia możesz podzielić się nim ze znajomymi bądź zanieść je do jadłodzielni, które coraz częściej powstają w zarówno małych, jak i większych miastach.
  • Segreguj śmieci. Jedna z najprostszych czynności jakie możemy wprowadzić w życie, a wciąż sprawia wielu osobom dużo problemów. Pamiętaj:

- do żółtego pojemnika wkładamy metale i tworzywa sztuczne,
- do niebieskiego papier i tekturę,
- do zielonego szkło,
- do brązowego odpady BIO,
- do czarnego odpady zmieszane.

Tak małe zmiany, a mogą tak wiele zdziałać.
Bądź eko i zero waste razem z nami!

Leave a comment

X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Login with Facebook
X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Register with Facebook
X

Did you know that we ship to over 24 different countries

Please enter the email address you used to register. You will receive a temporary link to reset your password.