Budyń waniliowy z chałwą kakaową
Coś dla wielbicieli wszystkiego, co można zjeść łyżeczką. Budyń waniliowy z pyszną domową kakaową chałwą plus orzechy. Przekąska na szybko w wersji fit, a do tego sporo wartościowych składników.
Składniki:
✔ 25g budyniu waniliowego
✔ 200 ml mleka
✔ łyżka ksylitolu
✔ 25 g Chałwy domowej kakaowej Nelka
✔ 15 g dowolnych orzechów, np. Orzechy laskowe prażone Nelka
Przygotowanie:
Chałwę pokruszyć i przełożyć na spód naczynia. Budyń rozmieszać z 50 ml mleka, pozostałą część mleka zagotować z ksylitolem. Gdy mleko będzie się gotowało dolać budyń i energicznie wymieszać. Przelać do naczynia i posypać orzechami.
Kilka słów o ksylitolu
Jest on wytwarzany z drewna i kory brzóz. Słodki smak powoduje, że świetnie zastępuje cukier. Jednocześnie ma niewiele kalorii i stosunkowo niski indeks glikemiczne. Dzięki temu często jest stosowany jako składnik zdrowych słodyczy bez cukru i fit przekąsek. Również osoby zmagające się z cukrzycą mogą go stosować. Ponadto ma działanie przeciwpróchnicze oraz przeciwbakteryjne. Warto zatem przygotowywać domowe słodycze na bazie ksylitolu.
Więcej informacji nt. ksylitolu we wpisie Ksylitol – zdrowa alternatywa dla cukru.
Leave a comment Anuluj odpowiedź