Jak uczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych
Zdrowie dzieci, a później dorosłych zależy od nawyków żywieniowych nabytych w dzieciństwie. Błędy żywieniowe popełniane w dzieciństwie są przyczyną nieprawidłowych wyborów dotyczących diety w dorosłym życiu i związanych z nimi wielu chorób, takich jak otyłość czy cukrzyca typu II. Mamy już coraz większą świadomość, że “jesteśmy tym, co jemy”.
Staramy się, by więcej warzyw i owoców, a mniej mięsa i przede wszystkim produktów przetworzonych, pojawiało się w jadłospisie naszym i naszych dzieci. Tylko co zrobić, jeśli maluch kategorycznie odmawia zdrowego, ugotowanego na parze brokułu, na widok pomidora pojawiają się łzy w oczach, a delikatna ryba ląduje na śliniaku? Zdesperowani, żeby dziecko cokolwiek zjadło, podajemy mu parówki, na zmianę z kanapkami z żółtym serem i ketchupem?
Dietetycy, mówią: nie tędy droga. Przede wszystkim o zdrowe nawyki żywieniowe dzieci powinniśmy zadbać jak najwcześniej – już dieta kobiety w ciąży ma wpływ na to, co będzie później wybierało jej dziecko oraz to, co sami jemy...
8 rad, jak nauczyć dziecko prawidłowych nawyków żywieniowych?
- Dobry przykład - dziecko uczy się obserwując rodziców, rodzeństwo, dziadków. Jeśli na talerzach rodziców brakuje zdrowych owoców i warzyw, a dieta opiera się na produktach wysoko przetworzonych, słodkich i słonych przekąskach czy napojach gazowanych, sposób odżywiania się dziecka w przyszłości prawdopodobnie będzie wyglądał podobnie.
- Regularne posiłki - dzięki temu dziecko uniknie epizodów głodu, a tym samym uniknie pojadania między posiłkami, najczęściej produktów o małej wartości odżywczej.
- Posiłki powinny być spożywane wspólnie, w miłej atmosferze.
- Warto zaangażować dziecko w przygotowywanie posiłków oraz serwować mu dania, które są kolorowe i wyglądają apetycznie. Na kanapkach można pojawiać się uśmiech z czerwonej papryki, a pomidora można oswoić robiąc muchomorka. Pomysłów ma atrakcyjną formę posiłków dla dzieci jest mnóstwo.
- Do każdego posiłku dodawaj świeże warzywa oraz owoce - dzięki temu potrawy uzyskają więcej witamin i składników mineralnych.
- W formie deseru sprawdzą się chrupiące orzechy, nasiona, suszone owoce bądź jogurty naturalne z dodatkiem owoców. To sprawi, że dziecko będzie uczyło się prawidłowych wyborów i wieku dorosłym zamiast batona wybierze zdrową przekąskę.
- Dziecko zawsze powinno mieć dostęp do wody, dzięki temu unikniemy w jego diecie nadmiaru cukru w formie kolorowych napojów.
- Nie należy traktować jedzenia jako nagrody bądź kary, ponieważ takie zachowanie może być przyczyną rekompensowania sobie w przyszłości niepowodzeń czy stresów za pomocą niezdrowych produktów.
Komentarz dietetyka:
Żywienie w okresie dzieciństwa jest bardzo ważne, ponieważ w ogromnym stopniu wpływa na stan zdrowia w wieku dorosłym. Kształtowanie nawyków żywieniowych rozpoczyna się już w łonie matki. Prawidłowa dieta kobiety w ciąży wpływa nie tylko na jej zdrowie, ale również ma wpływ na dziecko przez tzw. programowanie żywieniowe. Pierwsze smaki oraz doświadczenia związane z jedzeniem zachodzą już w życiu płodowym, a co więcej mają wpływ na późniejsze nawyki i preferencje smakowe dziecka. Istotne jest, aby dieta kobiety w ciąży była doborowa we wszystkie składniki pokarmowe. Dzięki temu zostanie zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów u dziecka. Odpowiedzialność za wprowadzanie zdrowych nawyków żywieniowych spoczywa przede wszystkim na rodzicach, dlatego warto, aby również oni odżywali się w prawidłowy sposób.
Dietetyk Agnieszka Małek, MedFood – Poradnia Medycyny Żywienia
Nauczenie dziecka zdrowych nawyków żywieniowych nie jest trudne ani nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Wymaga jedynie od nas trochę kreatywności i cierpliwości w kuchni. Nie przejmujmy się bałaganem po wspólnym gotowaniu, skoro to, czego nauczymy teraz nasze maluchy, będzie procentowało w życiu dorosłym.
Leave a comment Anuluj odpowiedź